30. augusta 2013

Apple pie


Z chalupy som sa vrátila s plným vedrom jabĺčok. Tak nastala klasická otázka: čo s tým? Na internete som hľadala recept na klasický Apple pie. Samozrejme som ho upravila, pre mňa jablká bez hrozienok v rume a orechov, no to je ako čokoládová pena bez čokolády :). 
Kopa šťavnatých jabĺčok v jednom koláči hmmmmm....,  ako povedal kamarát je to najlepšia verzia jabĺčok, aká existuje :).


Ingrediencie:
900 g hladkej múky
50g kryštálového cukru
1,7 lyžičky soli
400g masla
140ml vody

1,7kg jabĺčok ošúpaných a nakrájaných na plátky
280g cukru (ja som dala muscovádo)
140g medu
94g kukuričného škrobu
1,25 lyžičky vanilkového extraktu
1 lyžička škorice
šťava a kôra z jedného citróna
1 bielok na potretie
100g orechov (môže byť aj viac
80g hrozienok namočených v rume (kľudne zbytok rumu nalejte do jabĺčkovej zmesi)
2 lyžičky postrúhaného muškátového oriešku 

26cm koláčová forma
200°C


Postup:

Múku, cukor, soľ a studené maslo rozdrobíme pridáme vodu a spracujeme na cesto. Vypracované cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3 zabalíme do fólie a dáme do chladničky. 
Medzitým ošúpeme jabĺčka a nakrájame ich na plátky. Dáme ich do väčšieho kastróla spolu s cukrom, škrobom, medom, škoricou, vanilkou a citrónovou šťavou a postrúhanou kôrou. Necháme odstáť a po chvíľke ich dáme variť na strednú teplotu. Varíme dokým nám to celé nestuhne. Ak chcete nalejte aj rum- len ho nechajte trošku povariť, aby sa alkohol odparil- pozor, aby zmes príliš nezriedil mala by byť stále hustá. Pridáme orechy a hrozienka a zamiešame.
Väčšie cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a položíme na kruhovú formu na koláče, tak aby okraje cesta boli aj na okraji formy (čiže aby trošku prevyšovali okraje formy). Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme fazuľkami. Dáme piecť na 200°C a pečieme 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na cesto poukladáme jabĺčka (nebojte sa a poukladajte ich doslova kopcom). Okraje potrieme bielkom. Vyvaľkajte menšie cesto. a položte ho cez jabĺčka a pritlačte ho k okrajom. Potrite ho bielkom a urobte do vrchnej časti aspoň 5 zárezov aby mala kade odchádzať para. Dáme piecť 45 minút. 


Dobrú chuť
K :)




 Inšpirácia: varecha.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára