9. augusta 2013

Čokoládová pena


Nepoznám nič lepšie čo sa dá urobiť v tomto teple (ak nehovoríme o zmrzline samozrejme). Čokoládová pena nie je žiadna jadrová fyzika. Základ všetkého sú: čokoláda, bielka, šľahačka poprípade ak by ste chceli môžete pridať aj rum. Keď urobíte tak 4 várku pochopíte ako veľmi sa dá s penami všeho druhu vyhrať. Môžete niekedy vyskúšať 2 peny na sebe jednu s tmavou čokoládou a na ňu môžete dať bielu s trošku nastúhaného zázvoru alebo limetkovej kôry. Je to naozaj veeeeeľmi ľahučké. Naviac skvelo tu uplatníte všetky bielka, ktoré máte v chladničke a neviete čo s nimi :).
Snáď v každom recepte je v surovinách aj cukor. Ja neviem prečo. Čokoláda už sladká je. Predsa nikto nepíše o 90% čokoláde. Verte mi ak budete postupovať podla mňa, nepotrebujete cukor. Ja dávam kombináciu 50% a 80% čokolády a sladké je to aj tak dosť.


Ingrediencie (4 poháriky):
200g čokolády ( ja miešam 50% s 80% ale malo by stačiť iba 50%)
3 vajíčka bielka a žĺtky zvlášť (ak mám v chladničke nejaké odložené bielka tak dám 1 žĺtko a 3 alebo viac bielok)
300ml šľahačky (ak máte iba jednu 250 stačí to)

možné variácie:
rum
postrúhaný zázvor
hocijaké drobné ovocie najlepšie sú ríbezle, ich kyselkavosť je v pene špičková :)
limetkova kôra, šťavu
..... čo chladnička dala :)


Postup:

Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli (kastról s vodou dáme na sporák variť, keď nám voda začne bublať vypneme sporák. Do žiaruvzdornej misky dáme čokoládu a postavíme ju na kastróla s vriacou vodou, tak aby sa voda nedotýkala misky). Čokoládu necháme trochu vychladnúť a zatiaľ vyšľaháme bielka na pevnú penu. Do čokolády nalejeme 60ml šľahačky, žĺtka a opatrne zamiešame (ak dávame rum nalejeme aj rum, ak pridávame limetkovú kôru, alebo šťavu zamiešame teraz). Nakoniec do hmoty OPATRNE zamiešame vyšľahané bielka. Vyšľaháme si šľahačku, ktorá nám ostala a OPATRNE ju zamiešame do skoro hotovej peničky. Naplníme ju do hrnčekov, alebo mištičiek a dáme do chladničky schladiť aspoň na 2 a pol hodinky. Ak chcete použiť ovocie, na záver ešte pred plnením zamiešajte aj ovocie. Ak používate zmrazené nerozmrazujte a kľudne ho tam zamiešajte podľa chuti.

Pomôcky:

- V prípade, že máte v chladničke iba bielka, ktoré zostali po nejakom inom pečení nevadí. Kľudne použite iba bielka. Nič sa nedeje. 
- Ak sa stane, že sa vám nepodarilo dosť rýchlo zamiešať čokoládu do bielok a spravia sa čoko hrudy (mne sa tiež zaradilo) nič sa nedeje. Zamiešajte do čokolády ešte šľahačku a potom vezmite ručný mixér a klasicky to veľmi rýchlo domixujte (vymixujete všetky hrudky na najvyššom stupni, pena sa nezgrcne) 
- ak máte málo šľahačky nevadí..., do čokolády môžete naliať aj mlieko (ja som naliala trochu tučného mlieka). Ak jej máte fakt menej upravte počet vajíčok, alebo teda bielok (a aj čokoládu).  
- Výborná kombinácia je ak si spravíte klasickú penu a na vrch dáte penu z bielej čokolády ochutenú limetkou. Na bielu čoko-penu potrebujete 100g bielej čoko, 200ml šľahačky a kôru z limetky. Do roztopenej čokolády (nesmie byť horúca) pridáme limetkovú kôru (ak chcete aj trošku šťavy) a zamiešame vyšľahanú šľahačku. Nezabudnite dať peničky do chladničky


Dobrú chuť
K :)




Inšpirácia: tak to už si naozaj nepamätám. Pôvodnému majiteľovi sa ospravedlňujem, zároveň ĎAKUJEM za božskú mňamku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára