8. júna 2014

Key Lime Pie s Malibu



Key Lime Pie je Americký limetkový koláč, ktorý pochádza z Florida Keys. Klasický Key Lime Pie má 2 vrstvy. Prvá je z limetiek a druhá je šľahačka. Ja dávam prednosť šľahačke s kokosom a Malibu. Je to o dosť lepšie. 

Ingrediencie:
Základ:
175g zázvorových keksov (ak nemáte zázvorové použite svoje obľúbené a pridajte lyžičku sušeného zázvoru)
1 lyžica hnedého cukru
55g roztopeného masla (plus na vymazanie koláčovej formy)

Limetkový krém:
400ml kondenzovaného sladkého mlieka
šťava z 3 limetiek
kôra zo 4 limetiek
4 žĺtka

Šľahačkový krém:
125 ml Malibu (kľudne použite aj menej alebo Malibu vynechajte)
250ml šľahačky
2 lyžice kokosovej múčky
1 sáčok práškovej želatíny (ak sa náhodou šľahačka rozpustí)

23cm forma na koláč
160°C


Postup:

Trúbu predohrejeme na 160°C horkovzduch, koláčovú formu 23cm vytrieme maslom. 
Do kuchynského robotu dáme kekse a rozmixujeme ich, ale nie na na úplný prášok. Pridáme rozpustené maslo (a zázvor, ak nemáme zázvorové keksy), spracujeme ich dokopy. Utlapkáme cesto do pripravenej formy a dáme piecť na 5-10 minút. 
Zatiaľ si pripravíme limetkový krém: 
Salko spolu s limetkovou šťavou, kôrou a žĺtkami vyšľaháme, aby sa všetko spolu dobre spojilo. Upečený korpus vytiahneme z trúby a nalejeme naň limetkový krém. Dáme piecť tak na 15minút, dokým bude obvod pevný a stred sa bude ešte trošičku chvieť. Koláč vyberieme z trúby a necháme úplne vychladnúť. 
Klasický Key Lime Pie potrieme vyšľahanou šľahačkou. Mne viac chutí keď do vyšľahanej šľahačky zamiešame kokosovú múčku a zašľaháme Malibu. Ale v tomto recepte je pomerne dosť Malibu, nie každá šľahačka to udrží. Určite to udrží double cream to mám vyskúšané. 

Ak si nie ste istý či to šľahačka udrží, tak to urobte ako ja teraz. Nemala som dobrú šľahačku tak som naliala Malibu do kastróliku priviedla k varu a odstavila (aspoň sa alkohol trošku odparí ale ak vám to nevadí kľudne tento krok preskočte). Do Malibu nasypeme želatínu. Necháme želatínu nabobtnať a potom vrátime na sporák a miešajte, ale aby nebublala. Keď nám začne želatína hustnúť odstavte a nechajte trochu vychladnúť. Vezmeme jednu lyžicu šľahačky a zamiešame do želatíny a potom želatínu opatrne zamiešame do šľahačky. Dáme na limetkový krém a necháme zhustnúť cez noc. 

Dobrú chuť
K :)  
     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára