26. júla 2014

Tvarohovo marhuľový koláč



Jedno z mojich najobľúbenejších ovocí sú marhuľky. Žiaľ nepatria medzi tie, z ktorých by sa ľahučko pieklo ako drobné ovocie. Tu treba zapnúť mozog, kamaráta google, alebo začať listovať v knižkách a časopisoch. 
Ale späť k tomuto koláčiku, tento marhuľkový koláčik je dosť šťavnatý a príjemne lahodný. Nahradila som cukor lesný medíkom a javorovým sirupom, tak je trošku hnedší ako by bol s klasickým cukrom, ale zato má krásnu chuť :). Tak si vyberte na čo máte chuť :).

Ingredienci:
250g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
6 lyžíc cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 vajce
125g masla

Tvarohová časť:
3 vajíčka (bielka a žĺtka zvlášť)
200ml šľahačky
300ml kyslej smotany
300g tvarohu
7 lyžíc medu a javorového sirupu ( dajte si podľa chuti, kľudne použite iba medík), alebo ak checte dajte 140 g práškového cukru
citrónová šťava z polky malého citróna
30g kukuričného škrobu
60g bielej čokolády

500g vykôstkovaný marhuliek

28cm forma na korpus
180°C ->160°C

 

Postup:

Pripravíme si cesto: múku preosejeme spolu s práškom do pečiva, pridáme cukor, vajíčko, maslo a vanilkový extrakt (ak nemáte extrakt dajte vanilkový cukor) a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút. Trúbu zapneme na 180°C. Vychladnuté cesto vyvaľkáme medzi 2 fóliami a prenesieme do formy, ktorú si predtým vystelieme papierom na pečenie. Cesto by malo siahať po bokoch do 3 cm výšky od základne formy (čo je zhruba polovica výšky formy). Formu dáme do predohriatej trúby a pečieme zhruba 12 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť, kým si pripravíme tvarohovú plnku. Trúbu zatiaľ stiahneme na 160°C.
Tvarohová plnka:
Tvaroh, kyslú smotanu, med/ javorový sirup (, alebo cukor), na malinké kúsky nakrájanú bielu čokoládu a citrónovú šťavu poriadne vyšľaháme, aby sa všetko dobre spojilo (ak máte iba hrudkovitý tvaroh dajte ho do kuchynského robotu a najskôr mixujte iba tvaroh, kým nebude hladký). Ochutnajte tvaroh či je dosť sladký a poprípade pridajte či už medík, alebo javorový sirup. Keď už tvaroh chutí, tak ako chcete pridajte doň žĺtka a škrob a vyšľahajte. V ďalšej miske vyšľaháme bielka na pevnú penu. Do inej misky nalejeme šľahačku a vyšľaháme ju. Opatrne zamiešame do tvarohu bielka, potom žĺtka. 
Marhuľky umyjeme, odkôstkujeme a poukladáme na cesto. Marhuľky zalejeme tvarohom a dáme do predohriatej trúby. Pečieme 40 minút potom prikryjeme koláčik alobalom aby moc nezhnedol :) a pečieme ďalších 15 minút. Potom trúbu vypneme a pootvoríme dvierka. Koláčik tam necháme odpočívať ešte aspoň 15 minút. 

Dobrú chuť
K :)




 


 
 Inšpirácia: Classic Baking

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára