18. septembra 2014

Kardamomový Tart


Kardamóm je moje najobľúbenejšie korenie. Zbožňujem jeho krásnu vôňu. S obľubou si ho dávam aj do Chai Latte a tiež do Ryžového pudingu. Ak ho len trošku poznáte a ak máte tiež radi jeho krásnu vôňu skúste tento koláčik, je ním krásne prevoňaný. Samotná náplň má veľmi príjemnú trošku pudingovo- krémovú konzistenciu. Dúfam, že vám bude chutiť rovnako ako nám.

Ingrediencie:
Cesto:
125g masla
50g krupicového cukru
1 vajíčko
250g hlľadkej múky

Náplň:
900ml plnotučného mlieka
15 toboliek kardamómu
polka škorice (tyčinky)
100g krupicového cukru
2,5 lyžice kukuričného škrobu
6 vajíčok (bielka a žĺtka zvlášť


28cm forma na koláč/tart
200°C->180°C


Postup:

Do kuchynského robotu dáme maslo spolu s cukrom a spracujeme. Pridáme vajíčko a znovu pár sekúnd spracovávame. Nakoniec pridáme múku a miešame dokým sa všetky ingrediencie spoja. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky odpočinúť zhruba na 30minút.
Trúbu zapneme na 200°C. Cesto vyvaľkáme a dáme do pripravenej formy. Popicháme cesto a dáme ešte na 20minút do chladničky. Medzitým si pripravíme náplň. 
Do kastróliku dáme mlieko spolu s kardamómom a škoricou a privedieme k varu. Kastrólik prikryjeme, vypneme sporák a necháme ešte 15 minút lúhovať (dokým sa neupečie cesto).
Vychladnuté cesto vyberieme z chladničky, prikryjeme papierom na pečenie, ktorý zaťažíme fazuľou  a dáme 30minút piecť. Potom odokryjeme a pečieme ešte 5minút. 
Vo veľkej mise zmiešame cukor, škrob a žĺtka. Mlieko scedíme a korenie vyhodíme. Po častiach prilievame a zašľahávame mlieko k žĺtkom. V inej miske vyšľaháme bielka. Nemusia byť vyšľahané úplne do tuha. Bielka zamiešame do mliekovej zmesi a celú zmes nalejeme na pripravený korpus. Koláčik dáme do trúby piecť na 20 minút, kým nám vrch pekne zhnedne. Potom trúbu stiahneme na 110°C a pečieme ešte zhruba hodinu kým nám náplň stuhne. V strede sa môže ešte trošku chvieť. Koláčik necháme úplne vychladnúť a hneď podávame.

Dobrú chuť
K :)




Inšpirácia: Gordon Ramsay

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára