25. augusta 2015

Lieskovcovo Pralinková Torta


Konečne po dlhej dobe som sa dostala k nejakej tortičke a chcelo to už niečo neovocné ale pekne čokoládové. Korpus s lieskovcov a kúskov čokolády som poliala orechovým likérom, po pravde som naň aj zabudla. Samozrejme na plnku som použila pralinkový krém, ktorý som už raz použila v Čokoládovo pralinkovej tortičke. Celú tortu som potrela Čokoládovým Frostingom. Jeho výhoda, je že vám nikdy úplne nestuhne a pritom nie je taký tekutý ako keď iba zmiešate čokoládu so šľahačkou. Pri tom ako vám bude chladnúť ostane pružný. Preto odporúčam ho nechať úplne vychladnúť a až potom s ním pracovať.

Ingrediencie:
133g lieskovcov
40g tmavej čokolády
270g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
pol lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
170g masla
100g práškového cukru
3 vajíčka
2 lyžičky vanilkového extraktu
200ml kyslej smotany
orechový likér (nemusí byť)

Plnka:
80g praliniek
100ml šľahačky

75g krupicového cukru
1 lyžica vody

Frosting:
200g tmavej čokolády
150g masla
80ml mlieka
1 lyžička vanilkového extraktu (ak to vaša čokoláda potrebuje)
100g cukru

20cm forma
180°C


Postup:

Trúbu zapneme na 180°C, klasický plech vystelieme papierom na pečenie. Na plech rozprestrieme lieskovce a dáme ich do trúby piecť zhruba na 10 minút. Po upečení ich dáme do utierky a pošúchame aby sa šupka ošúpala. 
60g upečených lieskovcov dáme spolu so 40 g tmavej čokolády do kuchynského robota, rozmixujeme na malé kúsky, skoro až na prášok. Odložíme nabok.
Korpus:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, sódou a soľou a odložíme nabok. V miske vyšľaháme maslo s cukrom do "bielej peny". Po jednom pridáme vajíčka a zašľaháme. Pridáme vanilkový extrakt a zamiešame. Na striedačku zamiešame do maslovej hmoty múku s kyslou smotanou. Nakoniec do cesta zamiešame 60g podrtených lieskovcov spolu čokoládou. Spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Do formy nalejeme cesto a dáme piecť zhruba na hodinku (pre istotu si spravte test špajľou). Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Medzitým si pripravíme plnku:
V menšom kastróliku zohrejeme šľahačku až po bod varu a nalejeme ju na pralinky. Lyžičkou miešame aby sa pralinky dobre roztopili a zmiešali so šľahačkou. 

Vychladnutý korpus prerežeme na 2 časti. Každú časť polejeme likérom. Na spodnú časť dáme skoro úplne vychladnutý krém resp. plnku a vrhneme sa na frosting. 
Čokoládu spolu s maslom dáme do ohňovzdornej misky a postavíme ju na kastról s vriacou vodou. Necháme úplne rozpustiť a vypneme. V miske zmiešame mlieko s cukrom a vanilkovým extraktom. Do roztopenej a jemne vychladnutej čokolády postupne zamiešame mlieko s cukrom a vanilkou. Necháme úplne vychladnúť aby čokoláda stuhla (nestuhne úplne). 
Do kastróliku dáme 75g krupicového cukru a zalejeme 1 lyžicou vody. Cukor necháme roztopiť a skaramelizovať. Pozor aby sa nespálil mal by mať tmavo zlatú farbu. Do karamelu zamiešame zbytok lieskovcov a celé to vylejeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich dáme do kuchynského robotu a rozmixujeme na malé kúsky. 

Karamelové lieskovca nasypeme na spodnú časť potretú plnkou. Pritlačíme druhý korpus a potrieme ho likérom (podľa chuti). Hotový a vychladnutý frosting nalejeme na tortu. Ak nám zostalo pár karamelových lieskovcov posypeme nimi vrch a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinku. 

Dobrú chuť
K :)
    





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára