17. augusta 2015

Ríbezlovo orechový koláč


Toto nie je len tak nejaký koláč. Nehovorím je neskutočne dobrý, veľmi rýchli, osviežujúci a mám ho veľmi rada, ale okrem toho je to jeden zo"zlatých" receptov našej rodiny. Nevyzerá síce pôvabne ako torta alebo cheesecake ale je strašne dobrý.

Orechové cesto je vďaka džemu a ovociu nesmierne vláčne. Koláči s pečie v celku, žiadne také, že najskôr cesto potom sa pridajú bielky. Cesto povtláčame na papier na pečenie, potrieme džemom, posypeme ovocím a pokryjeme penou z bielok a až tak to pečieme. Tým sa jednoznačne docieli, že sa nič zbytočne nevysuší. A tiež nám to uľahčí robotu :).

Ingrediencie:
100g práškového cukru
182g polohrubej múky
0,5 lyžičky prášku do pečiva
200g masla
5 vajíčok (bielka a žĺtka zvlášť)
80g mletých orechov
80g kryštálového cukru

ríbezľový džem (striedmo)
250g ríbezlí (môže byť aj mrazené)

33x22cm plech
200°C


Postup:

Trúbu zapneme na 200°C a plech vystelieme papierom na pečenie. 
Do misky dáme maslo s práškovým cukrom a vyšľaháme do "bielej peny". Pridáme žĺtka a dôkladne zašľaháme. Pridáme múku preosietu s práškom do pečiva zamiešame s vydličkou a až potom zašľaháme (inak by sme mali všade po kuchyni bordel z múky). Na záver primiešame orechy.
Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Mne sa to robí najjednoduchšie tak, že lyžicou počastiach nakydám cesto na papier a potom ho celou rukou povtláčam, aby sme mali cesto rovnomerne na spodku plechu. Nožom, alebo lyžicou mi to ide dosť zle. Na cesto natrieme džem, ale striedmo nechceme docieliť jedno centimetrovú vrstvu na ceste ale jemnú vrstvičku (cesto musí presvitať). Na koniec džem posypeme ríbezľami.  
V miske si vyšľaháme z bielok a cukru tuhý sneh. Penu natrieme na ríbezle a zarovnáme. Koláč dáme do vyhriatej trúby a pečieme zhruba 40 minút. 

Dobrú chuť
K :)  



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára