9. januára 2016

Čokoládovo mätový Cheesecake



Moje prvé pečenie v novom roku. Asi pred pol rokom som od kamošky dostala mini fľaštičku s mätovým extraktom s tým, že stačí len pár kvapiek. Konečne sa mi ho podarilo vytiahnuť a kombinácia bola absolútne jasná: čokoláda s mätou.  dala Keďže v poslednej dobe nemám na torty dosť času a v chladničke som mala 2 cream cheese, ktoré bolo už treba minúť bolo to jasné: Mätovo čokoládový cheesecake. Strašne som sa potešila, lebo je to jednoznačne skvelá kombinácia a k tomu lahodná chuť cheesecaku.... A takto nejak vznikol tento zimný Cheesecake :). 
Na vrchnú časť som použila moju staršiu pepermintovú arómu, ktorá krásne farbí na prirodzenú zelenú :D. Dovnútra som dala pár kvapiek esencie od kamošky a môžem povedať, že kvalita a chuť je k neporovnaniu.
Ak by ste piekli Cheesecake prvý krát prečítajte si aj Ako upiecť cheesecake.

Ingrediencie:
150g keksov
90g masla

550g cream cheese
400g kyslej smotany (najlepšie 400g créme fraiche, alebo 250g créme fraiche a 150g kyslej smotany) 
400g čokolády
80g jemný tvarohu
mätová esencia
2lyžice hladkej múky
4 veľké vajíčka (, alebo 5 normálnych)
5 lyžíc cukru (najlepšie podľa chuti)

250g kyslej smotany
cukor podľa chuti
mätová esencia

24cm forma
170°C


Postup:

Keksíky dáme do kuchynského robotu a s nožmi ich rozmašírujeme na čo najmenšie. Maslo dáme do kastróliku a necháme roztopiť. Keksíky a maslo dáme do misky, spracujeme aby sme vytvorili kompaktnú hmotu. Trúbu zapneme na 170°C, tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (iba spodok) a obvod z vonku obalíme do kuchynskej fólie. Keksíkovú hmotu povtláčame na papier na pečenie. Ja to robím rukou, ale je to dobré aj lyžicou. Formu dáme do predohriatej trúby a pečieme zhruba 10 - 12 minút. Upečený spodok vytiahneme z trúby a necháme vychladnúť. Trúbu nevypíname.
Čokoládu dáme do žiaruvzdornej misky a postavíme na kastról s vriacou vodou. Čokoládu necháme roztopiť a odstavíme aby vychladla.
Do veľkej misky dáme cream cheese, kyslú smotanu, vychladnutú čokoládu, tvaroh a ručným ślahačom zašlaháme aby sa všetko dobre spojilo. Pridáme mätovú esenciu zašľaháme a ochutnáme. Podľa potreby pridávajte. Pridáme cukor podľa chuti a zašľaháme. Keď je plnka podľa vašej chuti pridáme vajíčka po jednom a zašľaháme. Nakoniec zašľaháme múku. Plnku nalejeme na keksíky a dáme do trúby spolu s pekáčom s vriacou vodou (najlepšie ak potopíme formu do pekáča s vodou aby voda siahala zhruba do polky formy) piecť zhruba na hodinu, aby bol vrh pevný, ale stred aby sa ešte triasol. Formu s cheesecake vytiahneme úplne von a necháme chvíľku postáť, aby sa vrch zarovnal. Medzitým vyšľaháme 250g kyslej smotany spolu s práškovým cukrom spolu s mätovou esenciou (môj je zelený tak preto tá farba krásna tematická farba :) ). Zamiešame a podľa chuti pridáme cukor, alebo mätu. Nalejeme to celé na čokoládovú plnku, zarovnáme a vrátime do trúby zhruba na 20minút. Po upečení vypneme trúbu, cheesecake necháme vo vnútri, dvierka pootvoríme, niečo do nich strčíme aby sa nezatvárali a necháme vychladnúť. Vychladnutý cheesecake necháme ešte úplne schladnúť na linke a potom strčíme do chladničky aspoň na 3 hodiny najlepšie cez noc.

Dobrú chuť
K :) 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára